Voedsaam


Liefde is er op de akker, liefde is er in de keuken en uiteindelijk gaat liefde door de maag

Ik hoor veel mensen zich afvragen wat nu gezonde voeding is. Wat aten we vroeger? Is de mens een vegetariŽr of juist niet? De ťťn duikt in de geschiedenis om via het oorspronkelijke, binding te krijgen met het natuurlijke nu. De ander gaat op zoek naar oosterse wijsheden.

Deze tijd vraagt om visie. Het eten dat je in de winkel koopt, is niet meer vanzelfsprekend iets dat je voedt. En dat is vrij lastig, want er zijn veel tegenstrijdige meningen over wat gezonde voeding is.  Je kunt verstrikt raken in allerlei tegenstrijdige informatie. Alleen volkoren producten? Of helemaal geen granen? Liever geen gluten? Is vlees eten ongezond? Eet ik te veel of juist te weinig eiwitten? Krijg ik genoeg anti-oxidanten? Is biologisch wel gezonder?

Wanneer je je verdiept in de achtergrond van verschillende klassieke voedingstradities zie je gelukkig ook veel overeenkomsten. Daar kunnen we een visie aan ontwikkelen. De moderne voedingstheoriŽn zijn meestal gebaseerd op problemen uit de huidige samenleving en geven praktische oplossingen binnen dezelfde denkkaders. Het ontwikkelen van een visie die de mens, het leven op aarde en de kosmos als geheel ziet, kan een basis zijn om je eigen weg te vinden, je eigen keuzes te maken. Met een visie kun je je ervaringen duiden en richting geven aan een volgend uitproberen. Zo werken hoofd en gevoel samen en kun je daadkrachtig handelen.