Voedsaam


Liefde is er op de akker, liefde is er in de keuken en uiteindelijk gaat liefde door de maag

Kookcursus

Harmonie en levenskrachten in de maaltijd
Het werk van de biologisch-dynamische boer voortzetten in de keuken

Over vitale gewassen wordt steeds algemener aangenomen dat ze belangrijk zijn voor een gezonde maaltijd. Voeding met levenskracht, daar gaat het om. 'Een maaltijd met aandacht bereid en dat proef je!' zie je vaak geschreven staan. Maar wat proef je dan eigenlijk? En hoe voedt deze aandacht jou? Wat gebeurt er met alle levenskrachten in de spijsvertering?

In deze cursus gaan we zien dat we het werken met levenskrachten kunnen voortzetten in de keuken. We kunnen het stokje van de biologisch-dynamische boer overnemen die op en rond de akker met levenskrachten heeft gewerkt. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat processen en thema's die zich op het land afspelen, terugkomen in de keuken? Met verschillende bereidingswijzen kun je levenskrachten behouden, versterken of toevoegen. Als kok kunnen we met onze aandacht nieuwe levenskrachten genereren. Heel belangrijk in deze tijd omdat licht- en warmtekrachten de hedendaagse mens stimuleren in zijn bewustzijnsontwikkeling.

Deze kookcursus is grotendeels gebaseerd op de antroposofische visie. We gaan het hebben over wat een mens mens maakt, over wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen mensen en dieren. We gaan zien hoe onze voeding in relatie staat tot onze vier wezensdelen: ons fysieke lichaam, etherlichaam, astraal lichaam en ons ik. De samenstelling van onze maaltijd stimuleert balans in denken, voelen en willen. Daar gaan we mee aan de slag.

Daarnaast komen actuele thema's aan bod zoals de seizoenen, het combineren van smaken, het veganisme, zuivel, vlees, het microbioom, koolhydraten, granen en gluten. We kijken samen op een genuanceerde en persoonlijke manier naar de mogelijke waarden van deze onderwerpen.

We bereiden de gerechten van biologisch-dynamische en biologische producten, van volwaardige, plantaardige ingrediŽnten aangevuld met zuivelproducten en eieren. We zitten op een prachtige plek, waar we een deel van de maaltijden zelf kunnen oogsten. Deze maaltijden zijn uiteraard een uitwerking van de visie.

Wanneer
6 zaterdagen van 14.00 uur tot 19.30 uur: 16 mei - 13 juni - 29 augustus - 26 september - 24 oktober - 21 november

Plaats
biologisch-dynamisch tuindersbedrijf De Lepelaar, Rijperweg 16 A, Sint Maarten, Noord-Holland

Voor wie
Iedereen die zich wil verdiepen in antroposofie en voeding, zowel particulier als beroepsmatig.

Aantal deelnemers
Minimaal 6 en maximaal 10

Kosten
360,- euro

Meer info + aanmelden
Ilse van den Bosch, c o n t a c t @ v o e d s a a m . n l , 072-5644752