Voedsaam


Liefde is er op de akker, liefde is er in de keuken en uiteindelijk gaat liefde door de maag

Kookworkshops 'Antroposofie in de keuken'
Op vraag geef ik kookworkshops. De workshop begint met een interactieve lezing waarin we ons in een op maat gesneden thema verdiepen. Begrippen als het 3- en het 4-ledig mensbeeld, levenskracht en lichtkracht kunnen in het licht van verschillende voedingsthema's geplaatst worden. Er is ruimte om onze ervaringen te delen en om elkaar vragen te stellen. Na de lezing bereiden we een harmonieuze maaltijd met vegetarische producten van biologisch-dynamische of biologische kwaliteit. Bijna alle ingrediŽnten zijn inheems en uit het seizoen. Daarna gaan we gezellig samen aan tafel.

De kookworkshops zijn geschikt voor allerlei kleine en grotere groepen:

Kookworkshops 'Antroposofie in de keuken' 2015

OliŽn en vetten Zaterdag 7 februari van 13.00 tot 19.00 uur
Hoe kunnen we oliŽn en vetten goed gebruiken in de keuken? Omega-3, -6 en -9: wat betekent dat nu eigenlijk? Hier kun je ook antroposofisch naar kijken. Sommige vetzuren spelen een belangrijke rol in de lichtstofwisseling.

Granen Zaterdag 7 maart van 13.00 tot 19.00 uur
We kijken terug naar de tijd van Zarathoestra, zo'n 1000 jaar voor Christus. Wat had deze farao voor ogen toen hij de granen veredelde? Hebben granen een spirituele betekenis voor de mens? Waardoor kunnen veel mensen tarwe slecht verteren? We kijken naar de kwaliteit van moderne granen die we dagelijks eten. Wat is er veranderd? De zeven verschillende graansoorten hebben elk een eigen voedende kwaliteit. Misschien kunnen we zien hoe de elementen aarde, water, lucht en vuur inwerken op de verschillende graansoorten. We gaan aan de slag met recepten die granen goed verteerbaar maken.

Vitaliteit Zaterdag 28 maart van 13.00 tot 19.00 uur
Wat zijn vitale gewassen? We gaan het hebben over het zuur-base-evenwicht in ons lichaam en het belang van reinigen. We maken een melkzure pickle, persen sap met een slowjuicer en er staat zeewier op het menu. Uiteraard maken we ook deze keer een volledige en volwaardige maaltijd.

Koken met kinderen (6 tot 12 jaar) en ouders of begeleiders Zaterdag 11 april en 26 september van 14.00 tot 18.00 uur
We kijken naar evenwicht in de maaltijd. Een plant heeft wortels, blad, bloemen, vruchten en zaden. Kunnen de kinderen deze plantendelen herkennen aan de groenten waarmee we gaan koken? We doen een smaakproeverij: kunnen we alle smaken proeven? Welke smaken proeven we eerst en waar op de tong ervaren we dat? Elk kind kookt samen met zijn of haar eigen ouder of begeleider. Ik zal een paar basiskooktechnieken uitleggen. We bereiden leuke en lekkere gerechten die ook thuis goed te maken zijn.
11 april: extra aandacht voor koken met cacao
26 september: we maken zelf kaas

Eiwitten Zaterdag 30 mei van 13.00 tot 19.00 uur
Waar hebben we eiwitten voor nodig? Uit welke eiwitproducten kunnen we kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen? Waar kun je op letten bij een vegetarisch dieet en waarop wanneer je wel vlees eet? Hoe kun je peulvruchten goed en lekker klaarmaken? We gaan zelf kaas maken en gaan aan de slag met verse seitan.

Groentefamilies Zaterdag 29 augustus van 13.00 tot 19.00 uur
Elke groentefamilie heeft haar eigen specifieke kwaliteiten waarmee ze ons voedt. We gaan kijken of er eigenschappen zijn die we fenomenologisch kunnen waarnemen. Misschien kunnen we zien hoe de elementen aarde, water, lucht en vuur inwerken op de verschillende groentefamilies.

Gezond zoet Zaterdag 31 oktober van 13.00 tot 19.00 uur
We gaan kijken naar de verschillende zoetmiddelen die we in de loop van de geschiedenis hebben genuttigd in relatie tot ons veranderende denken. Wat gebeurt er met volwaardige koolhydraten wanneer je deze raffineert tot witte suiker of bloem? En wat gebeurt er in de spijsvertering? Welke zoetmiddelen zijn volwaardig? Hoe maak je lekkere zoete gerechten met volwaardige ingrediŽnten? De maaltijd die we samen bereiden zal bestaan uit een salade, soep en een aantal nagerechten.

Lichtkracht Zaterdag 21 november van 13.00 tot 19.00 uur
Onze voeding bevat naast voedingsstoffen en vitaliteit ook lichtkracht. Wat is dat? Hoe voedt licht ons? Welke voedingsmiddelen hebben een speciale rol in de lichtstofwisseling? Hoe werkt onze spijsvertering? Oude natuurvolkeren wisten al dat voeding een informatiedrager is. Licht bestaat uit verschillende kleuren. Hebben de verschillende kleuren ook een andere werking op ons? Lichtwortel is een plant met een specifieke relatie tot het licht. Deze is in poedervorm te bestellen.